Filipijnen: project ‘Akay Kalinga’


Akay Kalinga is een open huis voor de straatkinderen van Zamboanga City. Sommige kinderen verblijven er permanent, voor hen is het hun thuis, terwijl andere kinderen er overdag komen voor een warme maaltijd of om even te douchen, voor hulp en advies of om gewoon wat tot rust te komen in een veilige omgeving.

Akay Kalinga bestaat sinds 1998 en is een initiatief van de Spaanse pater Angel Calvo, die inmiddels al ruim 40 jaren in Zamboanga werkt. Het kweken van wederzijds begrip tussen christenen en moslims loopt als een rode draad door zijn werkzame leven. De deur van Akay Kalinga staat dan ook open voor alle kinderen, ongeacht hun godsdienst of etnische achtergrond.

De staf van Akay Kalinga bestaat uit drie sociaal werkers, waarvan er twee de ouderrol vervullen, en de derde, samen met enkele vrijwilligers, regelmatig de straat op gaat om contact te leggen met straatkinderen en hen zo nodig bij te staan. Daarnaast is er een huishoudster en een medewerker voor onderhoudswerkzaamheden.

Voor alle kinderen, zowel die in het huis wonen als die er met enige regelmaat komen, organiseert Akay Kalinga trainings- en caochingsessies: van taal en rekenen en sociale weerbaarheid tot algemene vaardigheden op de werkplek. Jongeren worden ook geholpen bij het zoeken naar een stageplaats. Kwetsbare kinderen worden beschermd en voor zieke kinderen wordt zorg geregeld en misstanden worden bij de betreffende overheden gemeld.

De staf van Akay Kalinga zorgt er ook voor dat kinderen (weer) naar school kunnen gaan. En daar springt Jales bij: dit schooljaar betaalt Jales voor 70 kinderen het schoolgeld en een bijdrage voor schoolbenodigdheden en openbaar vervoer naar en van school. Een goede opleiding is een absolute noodzaak voor deze kinderen om uit hun beroerde situatie te geraken.

Jales-bestuurslid Henk Ankoné zingt even mee met een spontaan zanggroepje tijdens een bezoek aan Akay Kalinga in april 2019.

Schuiven naar boven