Brazilië

BRAZILIË

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika. De bekende rivier de Amazone, loopt voor een groot gedeelte door dit land. Door de omvang en ligging van het land vinden we er veel verschillende variaties in terug. Er zijn dichtbeboste delen, vlaktes, maar ook is er intensief bebouwde grond te

vinden. Door zijn omvang en vorm grenst het land aan 10 andere landen.

In de meeste Zuid-Amerikaanse landen wordt Spaans gesproken, in Brazilië Portugees. In Brazilië wonen ruim 200 miljoen mensen. De meeste mensen wonen in de dichtbevolkte steden aan de oostkust. De grootste steden zijn: Sao Paulo, Rio de Janeiro, Salvador, Brasilia en Fortaleza.

Nog niet zo lang geleden stond Brazilië bekend als een opkomende, veelbelovende economie. Inmiddels is het land terug bij af: werk voor de armste is er nauwelijks. De armoede is vooral terug te vinden in de favela’s (sloppenwijken). 1 van de 3 kinderen in Brazilië leeft onder de armoedegrens.

De keus van de Brazilianen voor de rechts-populistische Jair Bolsonaro als president heeft de situatie er niet beter op gemaakt. De jonge democratie (sinds 1979, na de val van junta) lijkt weer terug bij af. Bolsonaro is aan de macht gekomen dankzij de verdeeldheid in de Braziliaanse politiek. Een politiek die gekenmerkt werd door onder meer corruptie en criminaliteit. Van de belofte hierin verandering te brengen is tot op heden weinig van terecht gekomen.

De Stichting Jales is vanaf de oprichting in Brazilië actief. De naam Jales is afkomstig van een stad in het zuiden van Brazilië. De oprichter van Jales, dhr. Theo Stoffelmeer eind jaren 60 in contact met de missiezusters uit Asten. Deze hadden projecten in Brazilië. In de plaats Jales. Tot op de dag van vandaag ondersteunt Jales studenten in Brazilië. Namelijk in de plaats, Pão de Açúcar in de provincie Alagoas. Hier is Hanny Martins Vieira-Limbeek onze contactpersoon. Via de missiezusters in Asten kwam zijn in aanraking met het werk van Jales. Sinds 2006 woont zij met haar man in Brazilië.

In Pão de Açúcar ondersteunen we leerlingen die studeren aan het Colégio Sao Vicente (basis en middelbaar onderwijs) en individuele studenten die verder studeren aan de faculteit. Jales hoopt door het financieel ondersteunen van deze kinderen, dat zij de kans krijgen zelfstandig een mooie toekomst kunnen opbouwen. Lees meer over dit project in Pão de Açúcar door op de link te klikken.

Schuiven naar boven