De Filipijnen

DE FILIPIJNEN

De Filipijnen kent een unieke positie in Zuidoost-Azië. Dit komt omdat het land bestaat uit zo´n 7100 eilanden en het overgrote gedeelte van de bevolking, maar liefst 86%, Rooms-Katholiek is. De Filipijnse mensen zijn gastvrij, toegankelijk en zijn over het algemeen positief. Veel Filipijnen kampen echter met enorme armoede.

In de afgelopen decennia zijn veel plattelanders naar de steden verhuisd in de hoop hier werk te vinden, bij voorkeur bij een van de vele internationale bedrijven die hier gevestigd zijn, zoals call-centra. Maar dat is voor de meesten niet weggelegd en die belanden in allerlei kleine kruimelbaantjes in de informele sector met verdiensten die nauwelijks genoeg zijn om te overleven. Er trekken veel meer mensen naar de steden  dan dat er banen en huizen zijn. De economische ongelijkheid en een falend stadsbeleid, zorgen ervoor dat veel Filipijnse gezinnen op straat komen te leven of hun toevlucht zoeken in een sloppenwijk. Dit soort ongeplande wijken vind je in alle grote steden, maar de meest beruchte sloppenwijk, Tondo, ligt in de megastad Manila.

De leefomstandigheden in deze wijken zijn ronduit slecht. Er is vaak geen stromend water of electriciteit en, als het er wel is, dan hapert het vaak, ook al omdat veel bewoners het illegaal aftappen. De toegang tot gezondheidszorg is er slecht en de wijken zijn brandgevaarlijk en onveilig. Om aan geld te komen helpen kinderen hun ouders door vuilnisbelten (bijv. Smokey Mountain) af te zoeken naar spullen die ze kunnen verkopen of helpen ze hun ouders bij een straathandeltje. Veel kinderen hebben niet de mogelijkheid om naar school te gaan en zo blijven ze vast zitten in een cirkel van armoede.

Om deze kinderen te helpen, ondersteunt Jales onderwijsprojecten voor straatkinderen in Zamboanga City en in Davao City, twee steden op het zuidelijke eiland Mindanao.
In Zamboanga gaat het om 60 kinderen in het kindertehuis Akay Kalinga waarvoor Jales het schoolgeld en de schoolbenodigdheden bekostigd. In Davao gaat het om 80 kinderen, voornamelijk meisjes, die onder begeleiding van kinderrechtenorganisatie Tambayan van de straat worden gehaald en gehouden. Door hen, met steun van Jales, een schoolopleiding te laten volgen, krijgen deze kinderen de kans om een betere toekomst op te bouwen.

Voedingsproject Marikina, Manila

Schoolproject

Keuken bouwen in Zambales

Schuiven naar boven